• 18 nov. 2024

Het drinkwater van de Maas is slechter dan gedacht, wat betekent dit voor jou?

Onlangs is geconstateerd dat het water wat uit de Maas wordt gehaald veel schadelijke stoffen bevat en ze niet weten welke stoffen dit precies zijn. Is het drinkwater uit de Maas nog wel veilig om te drinken?

 

Kan je zomaar water lozen in de Maas?

Voordat er water in de Maas mag worden geloosd, moeten bedrijven een keuring door om te controleren welke stoffen er in het water zitten en wat ze gaan lozen. Op deze manier kunnen niet zomaar alle gifstoffen in het water terechtkomen. Bij de nieuwe bedrijven zijn deze keuringen recent nog gedaan. Bedrijven die al jaren hun water lozen in de Maas, hebben de keuring jaren geleden al gedaan. De vergunningen zijn dusdanig verouderd of onvolledig, dat niet duidelijk is welke stoffen er in het water zitten. Hierdoor is de kans dat er schadelijke stoffen in het water terechtkomen, aanzienlijk groot. 

 

Volgens de RIWA-Maas directeur Maarten van der Ploeg is er op dit moment geen enkele autoriteit die een compleet overzicht heeft over welke stoffen er in het water van de Maas worden gedumpt. Verder zegt hij het volgende: ”Op deze wijze kan onmogelijk de waterkwaliteit van de Maas effectief bewaakt worden en zullen doelstellingen ter verbetering van de waterkwaliteit nooit gehaald kunnen worden.” 

Als het blijft doorgaan, zoals het nu gaat. Zal er geen verandering en verbetering komen in de kwaliteit van het drinkwater in de Maas. 

 

Gelukkig zijn er wel bedrijven die volledig transparant zijn over wat er precies in het water zit wat gedumpt wordt. Dit zijn echter niet veel en het kan moeilijk zijn voor een bedrijf om alles bloot te geven. Bedrijven kunnen gaan schrikken van volledige transpiratie, aangezien er slechte publiciteit van kan komen als het blijkt dat er te veel slechte stoffen worden gedumpt. Dit moet echter niet de reden zijn voor bedrijven om zo door te blijven gaan en het water te vervuilen.  

 

Wat zit er allemaal in het water?

Nadat de Maas in Nederland stroomt, komt er nog 50% aan PFAS bij in het water. Waar dit precies gebeurd is niet duidelijk doordat er geen volledig overzicht is van welke stoffen er in het water zitten die de bedrijven lozen en waar. 

PFAS zijn stoffen gemaakt door de mens die niet of nauwelijks afbreekbaar zijn. Ze zijn schadelijk voor mensen en dieren, hopen op in je lichaam en kunnen zich erg gemakkelijk verspreiden. Elk PFAS stofje heeft verschillende eigenschappen waardoor de ene zich sneller verspreidt en de andere schadelijker is. Over sommige PFAS is nog niet genoeg informatie bekend waardoor het niet duidelijk is of ze schadelijk zijn.

 

In Duitsland hebben ze zich niet gehouden aan de afspraak om PFAS uit het geloosde water langs de Rijn te houden. De waterzuiveringsbedrijven hebben dit opgemerkt en hier wat van gezegd. Dit hebben ze nu goed benadrukt, zodat dit niet meer gaat gebeuren.

 

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Doordat het water uit de Maas niet goed gecontroleerd is, komen er veel verschillende soorten bacteriën en stofjes in het drinkwater terecht. Doordat er geen duidelijkheid is over welke stofjes er allemaal in het water komen, is er geen garantie op 100% schoon drinkwater. Dit betekent dat er een grote kans is dat het drinkwater dat bij jou uit de kraan komt, niet zuiver genoeg is om te drinken. De stofjes die bijna niet te verwijderen zijn (PFAS)  wil je niet onbewust binnen krijgen. Dit kan gaan ophopen in je lichaam, en je komt er (bijna) niet vanaf. 

Het is dus belangrijk om je water goed te zuiveren voordat je het drinkt uit te kraan. Het filteren van het drinkwater zorgt ervoor dat jij en je familieleden verzekerd zijn van schoon drinkwater.

 

Hoe filter je het water?

Voor het filteren van je drinkwater is de Berkey waterfilter een uitstekende oplossing! Hij filtert de bacteriën, pesticiden, virussen, medicijnresten en nog veel meer uit het water. Terwijl hij dat allemaal eruit filtert, zorgt hij ervoor dat alle goede mineralen in het water blijven. Daardoor hoef je niet zelf nog de benodigde mineralen toe te voegen! 

 

Als je flink vervuild water wilt filteren, kan je ervoor kiezen om de PF-2 filters extra toe te voegen in de onderste kamer van de Berkey. Deze filters halen de fluoride, arsenicum, chloor, bestrijdingsmiddelen en nog meer verschillende ionen van zware metalen. 

Met de Berkey waterfilter kan je zelfs slootwater, regenwater of andere soorten van waterbronnen filteren zodat het drinkbaar wordt.

 

Bronnen:

Nu.nl | Waterbedrijven luiden noodklok: onduidelijk welke gifstoffen in de Maas eindigen

VPRO | afvallozingen in de Maas: drinkwater 7 miljoen mensen in gevaar

NOS | Waterbedrijven: onbekend welke gifstoffen van industrie in de Maas worden geloosd

RIVM | Risico’s PFAS voor gezondheid en milieu

Riwa Maas | Jaarrapport 2022

Riwa Maas | Actuele lozingsvergunningen hard nodig om waterkwaliteit Maas te beschermen

 

Gerelateerde producten

Posts

loader
Bezig met laden...